Gedragstherapie

Gedragstherapie voor honden

Vaak lukt het niet om alleen via trainingen het ongewenste gedrag om te buigen, dan is er meer nodig.
Aan de hand van een door de eigenaar ingevulde vragenlijst zoeken we het ontstaan van dit gedrag verder uit. Met de antwoorden als uitgangspunt maken we een afspraak voor een intake aan huis.
Daar worden de antwoorden verder besproken en wordt het gedrag van de hond geobserveerd om zo te kijken hoe en waarom dit gedrag zich verder heeft ontwikkeld. Wat zijn de motivatiefactoren, waar haalt de hond zijn leerervaringen uit, wat is de eigen (onbewuste) rol van de eigenaar hierin en wat kunnen we doen dit gedrag om te buigen naar meer gewenst gedrag.
Aan de hand van die uitkomsten wordt er een op maat gemaakt adviesplan opgesteld. Met dit stappenplan gaat de eigenaar zelf aan de slag.
In de (uiterlijk) 3 maanden daarna is er mogelijkheid tot begeleiding per telefoon of mailcontact.

Indien gewenst kan er ook een extra afspraak worden ingepland voor uitleg van trainingsdoelen of begeleiding van de aanpak m.b.t. het adviesplan.

Bach bloesem therapie (als mogelijke ondersteuning)

Bach Bloesemtherapie is een natuurlijke behandelwijze. Het richt zich op het individu in zijn geheel en dus niet op de aparte symptomen die gepaard kunnen gaan bij gezondheidsklachten.
Bach remedies werken in op de emotionele balans van hond (en mens), omdat iedere persoonlijkheid anders reageert op prikkels in een omgeving.
Er wordt specifiek naar de hond als individu gekeken en nooit alleen naar het gedrag.
Bach Bloesem remedies kunnen worden ingezet ter ondersteuning van een vooraf gemaakt adviesplan of een training. En kan dus een aanvullend onderdeel zijn van gedragstherapie.
De remedie ondersteund de emotieregulatie van de hond tijdens het werken aan herstel.

Bach bloesem remedies kunnen op een natuurlijke manier helpen de hond weer in balans te brengen. Het is echter heel belangrijk bij ernstige gedragsproblemen of extreme angst de eventuele lichamelijke oorzaken uit te sluiten. Daarvoor is de dierenarts altijd de aangewezen persoon.

Lees ook

Voor u als baasje kan het handig zijn om voor gedragstherapie eerst een advies/preventiegesprek te voeren met Dogtailz. Dit is bedoeld om te beoordelen of het gedrag van uw hond zich dusdanig heeft ontwikkeld dat gedragstherapie noodzakelijk is. 

Dieren kunnen net zoals mensen verschillen in hoe ze met angst en stress opgaan. De ene hond is hier meer tegen bestand dan de andere. Hoofddoel is om het dier zijn gevoeld van veiligheid en vertrouwen terug te geven.