Angst bij honden

Angst is eigenlijk een heel normale emotie die mens en dier helpt te reageren op dreiging.
Het lichaam reageert door ‘aan te slaan’ waarbij het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt en de bloeddruk omhoog gaat. Vaak is een plotselinge aanval van angst van korte duur, en hersteld het lichaam direct daarna.
Bij honden is deze dreiging meestal in het ‘hier en nu’. Bij mensen kan het ook betrekking hebben op iets wat in de toekomst gaat gebeuren.

Bij honden kijken we vaak naar gedrag. Maar angst is eigenlijk helemaal geen gedrag, het is een emotie. En emoties leer je niet zomaar af. Daarentegen kun je angst dus ook niet belonen. Het gedrag wat voorkomt uit angst kun je wel beïnvloeden of versterken. Het aanpassen of ombuigen van het gedrag kan dus zeker een onderdeel zijn van het herstel, maar het is zeker niet altijd genoeg. Veel voorkomende angsten bij honden kunnen zijn;
Angst om alleen te blijven
Angst voor mensen of honden
Angst voor geluiden of prikkels

Maar angsten kunnen ook een dieper liggende oorzaak hebben.
Ze kunnen worden opgelopen gedurende het leven of zelfs al beginnen bij tijdens de dracht en bij de geboorte. Men ziet het ook bij honden die vanuit het buitenland naar ons land komen of (lang) in een opvang hebben gezeten.
Wat zichtbaar is gaat meestal over gedrag zelf, blaffen, dingen kapot maken, onrustig zijn en altijd ‘aan’ staan, slecht rust kunnen vinden en niet alleen durven zijn.
Het grotere deel zit echter dieper verstopt. Waardoor je de kans loopt snel ongeldige coclusies te trekken.

Net als mensen, kunnen honden na het doormaken van een vervelende gebeurtenis een mentaal trauma oplopen. (traumatische ervaring).
Een belangrijk kenmerk van een getraumatiseerde hond, is dat de hond na een bepaald voorval direct ander gedrag is gaan vertonen. Er is dan sprake van gedrag dat ontstaat vanuit angst. Soms ook lijkt de hond goed te reageren op diverse trainingsmethoden, en zien we dat ze bepaalde prikkels die de angst triggeren beter kunnen handelen. Maar is dat ook zo? Of sluiten zij zich echt af van het moment? Staan ze dan nog wel open voor onze goed bedoelde leerervaringen.

Kortom, angst is niet eenvoudig op te lossen, soms is het zelfs beter om het oplossen niet meer als doel te zien. Maar vooral te kijken wat de hond in deze omstandigheden en met het meegenomen ‘rugzakje’ nodig heeft om een relatief goed en veilig leven te kunnen leiden.

Dieren kunnen net zoals mensen verschillen in hoe ze met angst en stress opgaan. De ene hond is hier meer tegen bestand dan de andere.

Hoofddoel is om het dier zijn gevoeld van veiligheid en vertrouwen terug te geven
De hond word misschien nooit meer helemaal de oude en zal gevoelig blijven voor de situaties, maar kan leren weer plezier uit het leven te halen, zij het in gecontroleerde omstandigheden

Lees ook

Voor u als baasje kan het handig zijn om voor gedragstherapie eerst een advies/preventiegesprek te voeren met Dogtailz. Dit is bedoeld om te beoordelen of het gedrag van uw hond zich dusdanig heeft ontwikkeld dat gedragstherapie noodzakelijk is.

U ervaart het gedrag van uw hond als probleemgedrag? Dit gedrag stopt vaak niet vanzelf. Gelukkig kan gedragstherapie daarvoor een oplossing bieden.